Koostaja+Arvo+Sirendi

Ravila mõisa lugu

>> Allalaadimine Loe raamatut <<

Keel: Eesti
Hind: tasuta

Teave:
Raamatu formaat:epub.pdf.mobi.fb2.
ibooks.txt.lit.doc.djvu
Väljaanded: 10/2015
Suurus: 3.2 MB
Leheküljed: 243
ISBN: 5848594859485
Loe veebis:665
Laadige alla raamat:222

>„Ravila mõisa lugu” on raamat Ravila mõisa ajaloost, mõisas valitsenud mõisnike tuntud suguvõsadest (Uexküllid, Detloffid, Mannteuffelid, Kotzebued, Pilar von Pilchaud) ja omandisuhete kujunemisest, mõisaorjusest ja selle vastu võitlemisest Kose kihelkonnas, mõisas tegutsenud koolidest ja seal õppinud õpilaste mälestustest.
Raamatusse on kogutud olemasolev mõisa fotomaterjal nii arhiividest, muuseumitest, õpilaste albumitest kui ka kohalike elanike käest.
Värvikaimale kujule mõisa ajaloos- Peter August von Manteuffelile on pühendatud raamatus terve peatükk. Teda võib pidada leiutajaks ja eesti lennunduse isaks, ta paistis silma oma eripärase käitumisega, läks siinsesse kultuurilukku eestikeelsete raamatute kirjutamisega maarahvale, kirjutas ka luuletusi ja laulusõnu rahvalikele lauludele.
Mõisate likvideerimise järel asutati mõisas rahvaülikool ja aianduskool. 1944 .aastal toodi Kehtnast Ravilasse algul kodumajandus- ja seejärel raamatupidamistehnikum, mille viimased lennud – VII ja VIII – lõpetasid 1958. aastal. Pärast ümberehitust kasutati mõisa häärberit raviasutusena ning 2013. aastal müüdi mõis erakätesse, et sellele anda kohaliku kultuurikeskuse roll ning taastada see kooskõlas loodus-ja muinsuskaitse nõuetega.